PROGRAMUL DE MODERNIZARE

 

Concept

In 2008 a fost realizat programul de modernizare si realizare pentru rafinaria RAFO. Scopul modernizarii RAFO este revenirea la productia de motorina produse petrochimice, pentru a procesa 2,6 milioane tone de titei pe an, eliminarea productiei de benzina comerciala si producerea de motorina EURO V.

Motivele pe care se bazeaza aceasta decizie sunt excedentul de benzina la nivel european, precum si eficienta ridicata a implementarii acestui proiect. Aceasta decizie a fost confirmata din punct de vedere tehnic de catre Ludan Engineering, UOP (UK), Shaw Stone and Webster (USA/UK), GTC Technology (USA) precum si din punct de vedere financiar prin calcule financiar comerciale de catre CRA (UK) in colaborare cu PCI (UK) si Raiffeisen Capital (Romania).

Potrivit fluxului tehnologic pentru motorina aromate, investitia totala pentru modernizarea rafinariei se ridica la 330.000.000 euro si include:
– Cresterea capacitatii Instalatiei de Cocsare pana la 650.000 t/an.
– Modernizarea si modificarea conditiei de functionare a Instalatiei de Cracare Catalitica in Strat Fluidizat, utilizand tehnologia UOP.
– Implementarea Complexului de Aromate, utilizand tehnologiile si licentele GTC.
– Cresterea capacitatii Instalatiei de Hidrofinare utilizand tehnologia Axens (Franta) si a Intalatiei de Desulfurare Gaze si Recuperare Sulf utilizand tehnologia La Gas Integral (Franta), pentru a fi in conformitate cu standardele EURO V.
– Alte proiecte de utilitati.

Toate solutiile de proiectare se bazeaza pe cele mai eficiente tehnologii, pe aplicarea acestora, precum si pe folosirea maxima a utilajelor si echipamentelor existente in rafinarie. O astfel de abordare permite diminuarea de 2,5 ori a costurilor de investitii fata de proiectele de tip Greenfield (constructii noi) si permite atingerea unei complexitati maxime si cresterea gradului de procesare a titeiului randamentele productiei de aromate vor constitui 25% din cantitatea de titei procesat.

Toate produsele obtinute in cadrul acestui proiect vor fi comercializate in Romania sau in Comunitatea Europeana. Se estimeaza o crestere stabila in ceea ce priveste consumul de produse specifice de rafinare motorina si gaze lichefiate. Produsele petrochimice (propilena, benzen, paraxilen) nu sunt distribuite doar pe piata europeana, acestea ar putea deveni materii prime pentru dezvoltarea ulterioara a complexului, iar gazele lichefiate impreuna cu rafinatul constituie cea mai buna materie prima pentru instalatiile de piroliza.

Studiul de fezabilitate al investitiei a fost realizat in baza a 4 variante de pret pentru titei iar pretul de 60 de dolari pe baril de titei a fost luat in considerare ca varianta de baza. Conform studiului de fezabilitate a investiei, vanzarile medii anuale vor fi de 1,5 miliarde dolari, cu DEBIDT de 186 milioane dolari pe an.

Astfel ca, atat utilizarea tehnologiilor eficiente cat si combinarea lor in cadrul rafinariei RAFO vor reprezenta o implementare pentru prima data realizata in Europa si acest lucru va permite crearea unui nou complex petrochimic, mai eficient din punct de vedere economic si mai rezistent luand in considerare schimbarile de pe piata.
Incepand din februarie 2008, se efectueaza lucrarile necesare realizarii acestui proiect (lucrari de inginerie si constructii, comanda si livrare de utilaje si echipamente).

Guvernul Romaniei a sprijinit de asemenea acest concept deoarece proiectul numit Modernizarea si reconstructia rafinariei RAFO intr-un complex petrochimic cu producere de aromate poate sa constituie baza pentru revitalizarea industriei petrochimice din Romania. In acest scop, conducerea RAFO a intreprins actiunile necesare pentru a contracta un imprumut cu garantie din partea statului. Aceasta garantie guvernamentala nu reprezinta un ajutor din partea statului si va fi contractata luand in calcul conditiile de piata, adica:
Suma garantiei de stat va constitui 80% din valoarea totala a creditului (in suma de 330 milioane de Euro);
Garantia se va acorda in baza unei asumari;
Actiunile si/sau activele RAFO vor asigura garantia.
Strategii de desfacere a produselor

MOTORINA

– Productie planificata: 1,080,000 Mtpa
– Piete pentru RAFO: Romania, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Slovacia, Serbia
– Volumul pietei interne de aproximativ 5,000,000 Mtpa
– Crestere pe piata interna: (2002 – 2007) aproximativ 7%
– Principalele sectoare de consum: autovehicule, agricultura, transportul pe calea ferata
– Distributie: pe calea ferata, cu autocamioane

AROMATE

– La inceput, paraxilenul (PX) este folosit ca si materie prima pentru fabricarea acidului tereftalic purificat (PTA) care este un produs chimic important pentru producerea de vase din fibra si plastic
– Productie planificata: 414,000 Mtpa
– Piete pentru RAFO: Europa Continentala, Turcia si tarile din CSI
– Consumul european: 2,396,000 Mtpa
– Cresterea pietei: aproximativ 13% in anul 2010
– Consumatori: producatorii de PTA si DMT

BENZEN

– Benzenul este produsul petrochimic de baza utilizat ca materie prima pentru multe din produse cum ar fi polistirenul, MDI (component poliuretanic), poliamidele, etc.
– Productie planificata: 233,000 Mtpa
– Piete pentru RAFO: Europa Continentala, Turcia si tarile din CSI
– Consumul european: 11,500,000 Mtpa
– Consumatori: companiile petrochimice (in principal producatorii de MDI si polistiren)

PROPILENA

– Principalele domenii de utilizare sunt: polipropilena, oxidul de propilena (component poliuretanic), fenol si acetona
– Productie planificata: 100,000 Mtpa
– Piete pentru RAFO: Romania, Europa Continentala
– Consumul european: 4,000,000 Mtpa (nu sunt incluse tarile din CSI)
– Consumatori: Piata interna si consumatori europeni de produse petrochimice

GPL

– Productie planificata: 262,000 Mtpa
– Piete pentru RAFO: Romania, Serbia, Bulgaria, Moldova
– Volumul pietei interne: 300,000 Mtpa, capacitate totala de aproximativ 1,000,000 Mtpa (nu sunt incluse instalatiile de cracare etilena)
– Cresterea pietei: (2008 – 2010) aproximativ 5%
– Principalele sectoare de piata: autovehicule, sectorul casnic, instalatiile de cracare etilena

ALTE PRODUSE

Nafta
– Productie planificata: 283,000 Mtpa
– Piete pentru RAFO: Romania, Serbia, fosta URSS, Ungaria
– Consumatori:Â Piata interna si externa
Cocs
– Productie planificata: 157,000 Mtpa
– Piete pentru RAFO: Romania (piata interna), export
– Consumatori: Piata interna si externa
Sulf
– Productie planificata: 23,000 Mtpa
– Piete pentru RAFO: Romania, export
– Consumatori: producatorii de fertilizatori si alti producatori de fertilizatori: Africa de Nord